середу, 12 серпня 2015 р.

"Росії доведеться за все заплатити"
Міжнародний трибунал над владою Росії - головна мета активістів, які шукають сліди російських військових на Донбасі

Групове СЕЛФІ російських військових (фото зроблено, за версією волонтерів, в полігоні в Ростовській області. Пізніше ці солдати були помічені в Краснодоні (Луганська область України)

Рік тому, в середині серпня 2014-го, в Україні вперше голосно заговорили про масове, а не точкову участь кадрових російських військових у збройних діях на Донбасі. До початку останнього літнього місяця територія самопроголошених республік в результаті успішних дій української армії стала стискатися як шагренева шкіра . Настав момент, коли стало здаватися - ще трохи, і опір "ДНР" та "ЛНР" буде остаточно зламано. Тим не менш, за порівняно короткий термін військам так званої "Новоросії" вдалося не тільки відбити частину втрачених територій, але захопити нові, наприклад, впритул підібратися до Маріуполя.
Рік тому, 10 серпня, на хвилі бойових успіхів Збройні сили України спробували взяти під контроль місто Іловайськ - це, мабуть, було останньою масштабною спробою армії піти в наступ. Через кілька тижнів ця спроба обернулася болючою поразкою для українських військових частин . На думку багатьох українських спостерігачів і військових, та й не тільки українських , успіхи сепаратистів були безпосередньо пов'язані з підкріпленням з боку Росії - як особовим складом, так і важкою артилерією, в першу чергу, установками реактивних систем залпового вогню і боєприпасами до них.
Левову частку свідоцтв присутності в Україні російських військових становлять дані, отримані розслідувачами-волонтерами із соціальних мереж. Як не дивно, за минулий рік бажання увічнити себе на тлі якої-небудь таблички з назвою українського населеного пункту або на танку з маркуванням, використовуваної сепаратистами, у російських військових не зменшилася. Мало того, у самих просунутих з'явилися модні "селф-палки", що дозволяють потрапити в кадр цілій групі товаришів по зброї.
Українські волонтери продовжують старанно збирати всі фотоґрафії та відео такого роду. Одна з ґруп, що займаються цією роботою, -"ІнформНапалм" (велике інтерв'ю з її учасником Антоном Павлушко Радіо Свобода публікувало в травні ). Втім, пошуком фотоґрафій в мережах OSINT-розвідка (open source intelligence, розвідка за відкритими джерелами) не обмежується. Учасники проекту збирають координати місцезнаходження техніки та дислокації противника, працюють з інсайдерами, збирають і передають інформацію силовим структурам, переводять її на англійську, німецьку та інші іноземні мови.
"ІнформНапалм" - це ґрупа однодумців, що живуть не тільки в Україні (включаючи території, підконтрольні сепаратистам), але і по всьому світу - від Грузії до Південної Африки. Ми попросили активістів проекту відповісти на кілька простих запитань.
1. Як і чому ви почали займатися OSINT-розвідкою?
2. Які з знайдених вами свідчень участі Росії в конфлікті запам'яталися найбільше?
3. Які висновки ви зробили для себе, займаючись цим проектом, - про російську армії, про її роль у війні?
4. Чи можуть дані, отримані за допомогою OSINT-розвідки, стати в майбутньому доказами в міжнародних судах та інстанціях, якщо предметом їх розгляду буде роль Росії у війні на сході України?
5. У чому ви бачите свою місію і коли проект можна буде закривати?

Іраклій Комахідзе, 35 років, Тбілісі, Грузія, офіцер запасу, 15 років віддав службі у збройних силах Грузії, нині - шеф-консультант з питань безпеки та охорони приватного підприємства:

1. OSINT-розслідування для мене це своєрідне захоплення і хобі.Головним імпульсом послужила російська аґресія проти України.Віроломне захоплення Криму навесні 2014 року і наступні події в Донбасі визначили моє бажання допомогти українцям розпізнати загрозу, з якою ми в Грузії зіткнулися в серпні 2008 року.

2. З проведених мною розслідувань запам'яталося багато чого, але найбільше враження залишили матеріали (в основному фотоґрафії, коментарі, статуси та інше) російських інтервентів з Донбасу, які особливо не приховують свою присутність в Україні. Як тільки ми показуємо широкій громадськості їхні обличчя, публікуємо фото та прізвища, даємо найменування військових частин, до яких вони приписані, то бравада сходить нанівець і вони спішно намагаються замітати сліди.Але з інтернету нічого не зникає безслідно, все, що одного разу було знайдено, резервується і зберігається. "Рукописи не горять".
3. Говорячи про роль російської армії на Донбасі, слід зазначити, що, якби не потужна підтримка з боку Росії (як озброєнням і технікою, так і окремими військовими підрозділами), то протистояння бойовиків з українськими реґулярними силами закінчилося б ще влітку 2014 року.Але, напевно, ще більш точним буде сказати, що ніяке протистояння не почалося б без руки Кремля.
4. OSINT-розвідка - це збір і аналіз інформації. Дані, підкріплені відповідними свідоцтвами, фото- та ВІДЕОФАКТІВ з прив'язкою до місцевості, копіями особистих документів російських військовослужбовців, геолокації і їх власними одкровеннями, безсумнівно, можуть служити доказами на майбутніх військових трибуналах проти Російської Федерації та окремих посадових осіб.Основна місія проекту - це протистояння російській аґресії шляхом виявлення і додання гласності інформації про присутність військовослужбовців РФ в Україні.
5. Я думаю, що закриття проекту "ІнформНапалм" можливе лише після того, як Росія візьме курс на мирне співіснування, відмовиться від імперських амбіцій і домагань до територіальної цілісності незалежних держав, зокрема до Грузії і України, а також припинить бути загрозою для всього цивілізованого світу.
Віталій, 42 роки, живе в одному з районів Луганської області, що знаходяться під контролем сепаратистів. До війни працював на шахті:
1. Крім того, що я можу бачити на власні очі приходять з Росії склади військової техніки, автомобільні та бронетанкові колони, проникаючі на територію України через неконтрольовані ділянки державного кордону, я можу порівнювати Уведення зі знайденими фотографіями в соціальних мережах на сторінках російських військовослужбовців. Як мені здалося, ніша OSINT (цю абревіатуру я дізнався вже від хлопців з команди) у українських силовиків дуже слабо розвинена, якщо розвинена взагалі. Я вирішив, що, поки перебуваю в окупації, можу допомогти своїй країні, хоча б інформаційно. У спільноті "ІнформНапалм" я знайшов підтримку, хлопці не тільки аналізують величезні потоки даних соціальних мереж, але і видають на-гора якісні факти, роблять велику кількість перекладів, створюють відео розслідувань - це ґрандіозна командна робота.

2. Ще влітку 2014 я особисто спостерігав йдуть безперервно щодня колони російської військової техніки. Мене шокувало, що тільки після фотоґрафій і відеозаписів цих колон українське керівництво визнало, що вони були. Це ще одна з причин займатися OSINT-розслідуваннями і оприлюдненням даних, щоб "верхи" не могли відкрутитися і зняти з себе відповідальність за бездіяльність, прикриваючись ширмою незнання.Відносно російських військових я вже не відчуваю жодних емоцій, для мене це дивні істоти, які руйнують, вбивають, а потім радісно роблять СЕЛФІ на руїнах.
3. Займаючись розслідуваннями, я зрозумів, що імперські інстинкти російського керівництва неможливо повернути назад. Якщо світ не зміниться в кращу сторону і не стане рішучіше, то армія РФ може з'явитися не тільки в Україні, але і в інших країнах Європи.
Одна з найвідоміших закордонних ґруп, що займається OSINT-розвідкою, Bellingcat, змогла обчислити по соціальних мережам шляхи доставки в Україну "Буків", з яких міг бути збитий "Боїнг" Малайзійських авіаліній, і навіть ймовірних водіїв тягачів, на яких колона "Буків" прибула в Ростовську область з Центральної Росії
4. Безумовно, так. Наприклад, мої дані про пересування колони російських "Буків" до українського кордону за 14 днів до знищення малайзійського "Боїнга" були отримані за допомогою розвідки профілю російського військовослужбовця строкової служби автомобільного батальйону в / ч 83466 147 АБМО РФ Дмітрія Зубова . Через три тижні після публікації ці дані використовували у своїх доповідях та зарубіжні експерти. Очевидно, що наша інформація враховувалася ними у своїх звітах.
5. Основна місія спільноти - це знайти і зберегти докази, проаналізувати дані і піднести їх в зрозумілому для читача ключі, оперативна інформація здатна змінити багато чого. Вона здатна спонукати до прийняття важливих рішень на високих політичних рівнях. Повне закриття проекту "ІнформНапалм", на мій погляд, можливо тільки після повного розпаду Російської Федерації на окремі і дружні утворення (держави). У тому вигляді, в якому РФ постає перед нами зараз, змін на краще очікувати не доводиться.

Вікторія, 30 років, Краматорськ. За професією - фахівець в сфері аудиту та бухгалтерського обліку:
1. Важливу роль у моєму рішенні зайнятися OSINT-розслідуваннями зіграла окупація мого міста в квітні-червні 2014 року. На моїх очах відбувалося захоплення орґанів влади, будівництво барикад, так званий "референдум" під дулом автоматів. Страх пересування по місту, боязнь сказати щось не те в людному місці, співпереживання і допомога нашим військовим в період окупації. Однак, вирішальною стала операція в Дебальцевому. Сотні убитих, СЕЛФІ "ополченців" на тлі згорілої техніки, знущання над полоненими. Мої знайомі підбирали і підвозили в Артемівськ військових, просто йдуть по дорозі. Знаючи підлість російської армії, як вони накривали блокпости з важкої артилерії в період перемир'я, я вирішила, що про їх участь у цій війні повинен знати весь світ. З метою привернення уваги інформаґентств до участі російських реґулярних військ у конфлікті на Донбасі звернулася до Іраклія Комахідзе. Першою було посилання на фото пошкоджених ракетних установок "Град" в Мурманську з написом "За дітей Донбасу" .
2. З побаченого найбільше мене шокували СЕЛФІ на тлі уламків "Боїнга", загиблих в аеропорту Донецька, "парад" полонених ... Цей список можна продовжувати до нескінченності. Здивувало, з якою легкістю військовослужбовці ЗС РФ йдуть вбивати своїх братів. І тут справа навіть не в наказі. Це якесь загальне божевілля. Їм вселили ідею всесвітньої змови проти Росії, розповіли про утиск російськомовних і "фашизмі" в Україні. Але ж такого тут ніколи не було. Я однаково можу розмовляти і українською, і російською, і ніхто мені ніколи не забороняв це робити, навіть коли я їздила на Західну Україну. Іноді здається, що деякі росіяни просто втратили людяність і здоровий глузд.
3. Саме спецназ РФ розробляв захоплення Краматорського міськвідділу.Весь світ облетіло це відео з фразою "За порєбрік!". До 13 квітня 2014 жителі Краматорська навіть не знали значення цього слова. Допомога з боку Росії йде не тільки у вигляді живої сили, а й у вигляді озброєння, потоки якого у своїх переговорах і листування терористи називають як "Північний вітер" або "Допомога Воєнторгу". Але всі ці танки, бронетранспортери треба заправляти, і тут трапляються колони бензовозів, що проїжджають через кордон. Без військової підтримки РФ влада України змогла б домовитися з жителями Донбасу і розгорнути все в мирне русло, але Росії не був потрібен мир, тому й розгорілася ця війна.

4. З повною упевненістю можу сказати, що можуть, так як OSINT-розслідування розкручують клубок фактів присутності збройних сил РФ на Донбасі. Починаючи від поїзда, на якому військовослужбовці їдуть в "відрядження", і закінчуючи їх безіменними могилами в безкраїх степах Донбасу. І це не просто "відпустку", або, як звикли називати свої альбоми з фотографіями з Донбасу самі військові, "відрядження". Це злочин, починаючи від незаконного перетинання державного кордону України і закінчуючи участю у складі терористичних формувань "ЛНР" і "ДНР". За кожний злочин їм рано чи пізно доведеться відповідати.

5. Хтось воює у лавах збройних сил України або Нацґвардії. Моєю же зброєю є інформація. Саме її донесення до широкої громадськості я вважаю основною місією проекту "ІнформНапалм". Нас читають не тільки в Україні, а й, завдяки перекладам, у багатьох країнах світу.Читачі отримують інформацію про факти агресії Росії в Україну і самі роблять висновки про визнання РФ стороною конфлікту. Не думаю, що проект "ІнформНапалм" буде закритий, просто він перейде в інше якісне русло. Сподіваюся на підтримку проекту з боку міжнародних орґанізацій, тому що на сьогоднішній день офіційні представники державних структур України роблять вигляд, що в нашій країні немає фахівців з OSINT, хоча наша робота доводить протилежне.

Антон Павлушко, 30 років, Німеччина, за фахом - програміст:
Антон Павлушко
1. OSINT-розслідуваннями я почав займатися відразу після розстрілів на Майдані. Став шукати російський слід, відразу звернув увагу на велику кількість військових та інформації про них в соціальних мережах. Потім зацікавився настроями серед українських силовиків під час кримської кризи. "Здивувався" тісній зв'язці "Самооборони Криму" з російськими військовими як колишніми, так і діючими. Паралельно почав дивитися, що за частини росіян беруть участь у блокуванні українських військових частин у Криму.
Сама рання фотоґрафія російського солдата в Донбасі датується 3 травня 2014 - це за кілька місяців до Іловайського котла
2. З самого початку здивувало, що російські солдати особливо навіть і не приховували того, що вони в Україні. Сама рання фотоґрафія російського солдата за моїми дослідженнями датується 3 травня 2014 - це за кілька місяців до Іловайського котла. Питання про "народному бунті", "громадянської війни" я зняв для себе з самого початку - занадто багато росіян і російських військових засвітилося в Україні в цьому конфлікті.
3. Висновок, який я для себе зробив, займаючись розслідуваннями у проекті "ІнформНапалм": без російської армії і спецслужб цієї війни не було б взагалі! Сама по собі російська армія на перевірку не така вже й грізна. Багато піару, але якщо зайти на профілі солдат простих мотострілкових частин - там навіть форма не скрізь нового зразка, старі каски і т.д., я вже не кажу про зброю і бойові машини. Всієї потужності вистачило на кілька добірних частин. Сила російської армії - продукт російського телебачення. Звичайно, вона сильна в порівнянні з українською, але в протистоянні з НАТО або США явно програє по всіх параметрах.
Рано чи пізно говорити почнуть самі російські силовики - хто вчасно оцінить ситуацію і перекинеться на Захід, хто просто буде обділений пільгами або славою
4. Не просто можуть, вони стануть предметом розгляду в майбутніх судах і трибуналах. Наші дані, свідчення місцевих жителів (а повірте, це величезне джерело майбутніх досліджень), випадково зроблені фотоґрафії, що випадково потрапив на відео російський танк або військовий - за все це доведеться відповідати. Ну і не будемо забувати, що рано чи пізно говорити почнуть самі російські силовики - хто вчасно оцінить ситуацію і перекинеться на Захід, хто просто буде обділений пільгами або славою. У цю путінську авантюру залучено дуже багато людей - приховувати довго не вийде. Завжди знайдуться свідки, які захочуть розповісти про злочини путінського режиму.
5. Основна місія - ідеолоґічна боротьба проти російської пропаґандистської машини. Кисельов і Russia Today можуть з захватом розповідати про "громадянську війну" в Україні, але нехай вони просто пояснять, що робить російська армія і військова техніка на Донбасі. Місія - щоб у підсумку ніхто ні на Заході, ні в Росії більше не розповідав про "сепаратистів", "ополчення" та інші казки. З легкою душею можна говорити про виконаної місії проекту, коли українська армія поверне собі контроль над усією українською територією. У тому числі і в Криму. Потім - суди і репарації. Цю ідіотську війну, розв'язану Росією, ми не пробачимо і не залишимо просто так. Росії доведеться за все заплатити. У спільноту залучені не тільки волонтери з усього світу, дуже багато на власному прикладі зіткнулися з російською аґресією, хтось втратив будинок, хтось сім'ю, хтось близьких і родичів. Для нас це війна не тільки за територію, а й за розум і душі людей.    http://www.svoboda.org/content/article/27182957.html
"Росії доведеться за все заплатити"
Міжнародний трибунал над владою Росії - головна мета активістів, які шукають сліди російських військових на Донбасі

Групове СЕЛФІ російських військових (фото зроблено, за версією волонтерів, в полігоні в Ростовській області. Пізніше ці солдати були помічені в Краснодоні (Луганська область України)

Рік тому, в середині серпня 2014-го, в Україні вперше голосно заговорили про масове, а не точкову участь кадрових російських військових у збройних діях на Донбасі. До початку останнього літнього місяця територія самопроголошених республік в результаті успішних дій української армії стала стискатися як шагренева шкіра . Настав момент, коли стало здаватися - ще трохи, і опір "ДНР" та "ЛНР" буде остаточно зламано. Тим не менш, за порівняно короткий термін військам так званої "Новоросії" вдалося не тільки відбити частину втрачених територій, але захопити нові, наприклад, впритул підібратися до Маріуполя.
Рік тому, 10 серпня, на хвилі бойових успіхів Збройні сили України спробували взяти під контроль місто Іловайськ - це, мабуть, було останньою масштабною спробою армії піти в наступ. Через кілька тижнів ця спроба обернулася болючою поразкою для українських військових частин . На думку багатьох українських спостерігачів і військових, та й не тільки українських , успіхи сепаратистів були безпосередньо пов'язані з підкріпленням з боку Росії - як особовим складом, так і важкою артилерією, в першу чергу, установками реактивних систем залпового вогню і боєприпасами до них.
Левову частку свідоцтв присутності в Україні російських військових становлять дані, отримані розслідувачами-волонтерами із соціальних мереж. Як не дивно, за минулий рік бажання увічнити себе на тлі якої-небудь таблички з назвою українського населеного пункту або на танку з маркуванням, використовуваної сепаратистами, у російських військових не зменшилася. Мало того, у самих просунутих з'явилися модні "селф-палки", що дозволяють потрапити в кадр цілій групі товаришів по зброї.
Українські волонтери продовжують старанно збирати всі фотоґрафії та відео такого роду. Одна з ґруп, що займаються цією роботою, -"ІнформНапалм" (велике інтерв'ю з її учасником Антоном Павлушко Радіо Свобода публікувало в травні ). Втім, пошуком фотоґрафій в мережах OSINT-розвідка (open source intelligence, розвідка за відкритими джерелами) не обмежується. Учасники проекту збирають координати місцезнаходження техніки та дислокації противника, працюють з інсайдерами, збирають і передають інформацію силовим структурам, переводять її на англійську, німецьку та інші іноземні мови.
"ІнформНапалм" - це ґрупа однодумців, що живуть не тільки в Україні (включаючи території, підконтрольні сепаратистам), але і по всьому світу - від Грузії до Південної Африки. Ми попросили активістів проекту відповісти на кілька простих запитань.
1. Як і чому ви почали займатися OSINT-розвідкою?
2. Які з знайдених вами свідчень участі Росії в конфлікті запам'яталися найбільше?
3. Які висновки ви зробили для себе, займаючись цим проектом, - про російську армії, про її роль у війні?
4. Чи можуть дані, отримані за допомогою OSINT-розвідки, стати в майбутньому доказами в міжнародних судах та інстанціях, якщо предметом їх розгляду буде роль Росії у війні на сході України?
5. У чому ви бачите свою місію і коли проект можна буде закривати?

Іраклій Комахідзе, 35 років, Тбілісі, Грузія, офіцер запасу, 15 років віддав службі у збройних силах Грузії, нині - шеф-консультант з питань безпеки та охорони приватного підприємства:

1. OSINT-розслідування для мене це своєрідне захоплення і хобі.Головним імпульсом послужила російська аґресія проти України.Віроломне захоплення Криму навесні 2014 року і наступні події в Донбасі визначили моє бажання допомогти українцям розпізнати загрозу, з якою ми в Грузії зіткнулися в серпні 2008 року.

2. З проведених мною розслідувань запам'яталося багато чого, але найбільше враження залишили матеріали (в основному фотоґрафії, коментарі, статуси та інше) російських інтервентів з Донбасу, які особливо не приховують свою присутність в Україні. Як тільки ми показуємо широкій громадськості їхні обличчя, публікуємо фото та прізвища, даємо найменування військових частин, до яких вони приписані, то бравада сходить нанівець і вони спішно намагаються замітати сліди.Але з інтернету нічого не зникає безслідно, все, що одного разу було знайдено, резервується і зберігається. "Рукописи не горять".
3. Говорячи про роль російської армії на Донбасі, слід зазначити, що, якби не потужна підтримка з боку Росії (як озброєнням і технікою, так і окремими військовими підрозділами), то протистояння бойовиків з українськими реґулярними силами закінчилося б ще влітку 2014 року.Але, напевно, ще більш точним буде сказати, що ніяке протистояння не почалося б без руки Кремля.
4. OSINT-розвідка - це збір і аналіз інформації. Дані, підкріплені відповідними свідоцтвами, фото- та ВІДЕОФАКТІВ з прив'язкою до місцевості, копіями особистих документів російських військовослужбовців, геолокації і їх власними одкровеннями, безсумнівно, можуть служити доказами на майбутніх військових трибуналах проти Російської Федерації та окремих посадових осіб.Основна місія проекту - це протистояння російській аґресії шляхом виявлення і додання гласності інформації про присутність військовослужбовців РФ в Україні.
5. Я думаю, що закриття проекту "ІнформНапалм" можливе лише після того, як Росія візьме курс на мирне співіснування, відмовиться від імперських амбіцій і домагань до територіальної цілісності незалежних держав, зокрема до Грузії і України, а також припинить бути загрозою для всього цивілізованого світу.
Віталій, 42 роки, живе в одному з районів Луганської області, що знаходяться під контролем сепаратистів. До війни працював на шахті:
1. Крім того, що я можу бачити на власні очі приходять з Росії склади військової техніки, автомобільні та бронетанкові колони, проникаючі на територію України через неконтрольовані ділянки державного кордону, я можу порівнювати Уведення зі знайденими фотографіями в соціальних мережах на сторінках російських військовослужбовців. Як мені здалося, ніша OSINT (цю абревіатуру я дізнався вже від хлопців з команди) у українських силовиків дуже слабо розвинена, якщо розвинена взагалі. Я вирішив, що, поки перебуваю в окупації, можу допомогти своїй країні, хоча б інформаційно. У спільноті "ІнформНапалм" я знайшов підтримку, хлопці не тільки аналізують величезні потоки даних соціальних мереж, але і видають на-гора якісні факти, роблять велику кількість перекладів, створюють відео розслідувань - це ґрандіозна командна робота.

2. Ще влітку 2014 я особисто спостерігав йдуть безперервно щодня колони російської військової техніки. Мене шокувало, що тільки після фотоґрафій і відеозаписів цих колон українське керівництво визнало, що вони були. Це ще одна з причин займатися OSINT-розслідуваннями і оприлюдненням даних, щоб "верхи" не могли відкрутитися і зняти з себе відповідальність за бездіяльність, прикриваючись ширмою незнання.Відносно російських військових я вже не відчуваю жодних емоцій, для мене це дивні істоти, які руйнують, вбивають, а потім радісно роблять СЕЛФІ на руїнах.
3. Займаючись розслідуваннями, я зрозумів, що імперські інстинкти російського керівництва неможливо повернути назад. Якщо світ не зміниться в кращу сторону і не стане рішучіше, то армія РФ може з'явитися не тільки в Україні, але і в інших країнах Європи.
Одна з найвідоміших закордонних ґруп, що займається OSINT-розвідкою, Bellingcat, змогла обчислити по соціальних мережам шляхи доставки в Україну "Буків", з яких міг бути збитий "Боїнг" Малайзійських авіаліній, і навіть ймовірних водіїв тягачів, на яких колона "Буків" прибула в Ростовську область з Центральної Росії
4. Безумовно, так. Наприклад, мої дані про пересування колони російських "Буків" до українського кордону за 14 днів до знищення малайзійського "Боїнга" були отримані за допомогою розвідки профілю російського військовослужбовця строкової служби автомобільного батальйону в / ч 83466 147 АБМО РФ Дмітрія Зубова . Через три тижні після публікації ці дані використовували у своїх доповідях та зарубіжні експерти. Очевидно, що наша інформація враховувалася ними у своїх звітах.
5. Основна місія спільноти - це знайти і зберегти докази, проаналізувати дані і піднести їх в зрозумілому для читача ключі, оперативна інформація здатна змінити багато чого. Вона здатна спонукати до прийняття важливих рішень на високих політичних рівнях. Повне закриття проекту "ІнформНапалм", на мій погляд, можливо тільки після повного розпаду Російської Федерації на окремі і дружні утворення (держави). У тому вигляді, в якому РФ постає перед нами зараз, змін на краще очікувати не доводиться.

Вікторія, 30 років, Краматорськ. За професією - фахівець в сфері аудиту та бухгалтерського обліку:
1. Важливу роль у моєму рішенні зайнятися OSINT-розслідуваннями зіграла окупація мого міста в квітні-червні 2014 року. На моїх очах відбувалося захоплення орґанів влади, будівництво барикад, так званий "референдум" під дулом автоматів. Страх пересування по місту, боязнь сказати щось не те в людному місці, співпереживання і допомога нашим військовим в період окупації. Однак, вирішальною стала операція в Дебальцевому. Сотні убитих, СЕЛФІ "ополченців" на тлі згорілої техніки, знущання над полоненими. Мої знайомі підбирали і підвозили в Артемівськ військових, просто йдуть по дорозі. Знаючи підлість російської армії, як вони накривали блокпости з важкої артилерії в період перемир'я, я вирішила, що про їх участь у цій війні повинен знати весь світ. З метою привернення уваги інформаґентств до участі російських реґулярних військ у конфлікті на Донбасі звернулася до Іраклія Комахідзе. Першою було посилання на фото пошкоджених ракетних установок "Град" в Мурманську з написом "За дітей Донбасу" .
2. З побаченого найбільше мене шокували СЕЛФІ на тлі уламків "Боїнга", загиблих в аеропорту Донецька, "парад" полонених ... Цей список можна продовжувати до нескінченності. Здивувало, з якою легкістю військовослужбовці ЗС РФ йдуть вбивати своїх братів. І тут справа навіть не в наказі. Це якесь загальне божевілля. Їм вселили ідею всесвітньої змови проти Росії, розповіли про утиск російськомовних і "фашизмі" в Україні. Але ж такого тут ніколи не було. Я однаково можу розмовляти і українською, і російською, і ніхто мені ніколи не забороняв це робити, навіть коли я їздила на Західну Україну. Іноді здається, що деякі росіяни просто втратили людяність і здоровий глузд.
3. Саме спецназ РФ розробляв захоплення Краматорського міськвідділу.Весь світ облетіло це відео з фразою "За порєбрік!". До 13 квітня 2014 жителі Краматорська навіть не знали значення цього слова. Допомога з боку Росії йде не тільки у вигляді живої сили, а й у вигляді озброєння, потоки якого у своїх переговорах і листування терористи називають як "Північний вітер" або "Допомога Воєнторгу". Але всі ці танки, бронетранспортери треба заправляти, і тут трапляються колони бензовозів, що проїжджають через кордон. Без військової підтримки РФ влада України змогла б домовитися з жителями Донбасу і розгорнути все в мирне русло, але Росії не був потрібен мир, тому й розгорілася ця війна.

4. З повною упевненістю можу сказати, що можуть, так як OSINT-розслідування розкручують клубок фактів присутності збройних сил РФ на Донбасі. Починаючи від поїзда, на якому військовослужбовці їдуть в "відрядження", і закінчуючи їх безіменними могилами в безкраїх степах Донбасу. І це не просто "відпустку", або, як звикли називати свої альбоми з фотографіями з Донбасу самі військові, "відрядження". Це злочин, починаючи від незаконного перетинання державного кордону України і закінчуючи участю у складі терористичних формувань "ЛНР" і "ДНР". За кожний злочин їм рано чи пізно доведеться відповідати.

5. Хтось воює у лавах збройних сил України або Нацґвардії. Моєю же зброєю є інформація. Саме її донесення до широкої громадськості я вважаю основною місією проекту "ІнформНапалм". Нас читають не тільки в Україні, а й, завдяки перекладам, у багатьох країнах світу.Читачі отримують інформацію про факти агресії Росії в Україну і самі роблять висновки про визнання РФ стороною конфлікту. Не думаю, що проект "ІнформНапалм" буде закритий, просто він перейде в інше якісне русло. Сподіваюся на підтримку проекту з боку міжнародних орґанізацій, тому що на сьогоднішній день офіційні представники державних структур України роблять вигляд, що в нашій країні немає фахівців з OSINT, хоча наша робота доводить протилежне.

Антон Павлушко, 30 років, Німеччина, за фахом - програміст:
Антон Павлушко
1. OSINT-розслідуваннями я почав займатися відразу після розстрілів на Майдані. Став шукати російський слід, відразу звернув увагу на велику кількість військових та інформації про них в соціальних мережах. Потім зацікавився настроями серед українських силовиків під час кримської кризи. "Здивувався" тісній зв'язці "Самооборони Криму" з російськими військовими як колишніми, так і діючими. Паралельно почав дивитися, що за частини росіян беруть участь у блокуванні українських військових частин у Криму.
Сама рання фотоґрафія російського солдата в Донбасі датується 3 травня 2014 - це за кілька місяців до Іловайського котла
2. З самого початку здивувало, що російські солдати особливо навіть і не приховували того, що вони в Україні. Сама рання фотоґрафія російського солдата за моїми дослідженнями датується 3 травня 2014 - це за кілька місяців до Іловайського котла. Питання про "народному бунті", "громадянської війни" я зняв для себе з самого початку - занадто багато росіян і російських військових засвітилося в Україні в цьому конфлікті.
3. Висновок, який я для себе зробив, займаючись розслідуваннями у проекті "ІнформНапалм": без російської армії і спецслужб цієї війни не було б взагалі! Сама по собі російська армія на перевірку не така вже й грізна. Багато піару, але якщо зайти на профілі солдат простих мотострілкових частин - там навіть форма не скрізь нового зразка, старі каски і т.д., я вже не кажу про зброю і бойові машини. Всієї потужності вистачило на кілька добірних частин. Сила російської армії - продукт російського телебачення. Звичайно, вона сильна в порівнянні з українською, але в протистоянні з НАТО або США явно програє по всіх параметрах.
Рано чи пізно говорити почнуть самі російські силовики - хто вчасно оцінить ситуацію і перекинеться на Захід, хто просто буде обділений пільгами або славою
4. Не просто можуть, вони стануть предметом розгляду в майбутніх судах і трибуналах. Наші дані, свідчення місцевих жителів (а повірте, це величезне джерело майбутніх досліджень), випадково зроблені фотоґрафії, що випадково потрапив на відео російський танк або військовий - за все це доведеться відповідати. Ну і не будемо забувати, що рано чи пізно говорити почнуть самі російські силовики - хто вчасно оцінить ситуацію і перекинеться на Захід, хто просто буде обділений пільгами або славою. У цю путінську авантюру залучено дуже багато людей - приховувати довго не вийде. Завжди знайдуться свідки, які захочуть розповісти про злочини путінського режиму.
5. Основна місія - ідеолоґічна боротьба проти російської пропаґандистської машини. Кисельов і Russia Today можуть з захватом розповідати про "громадянську війну" в Україні, але нехай вони просто пояснять, що робить російська армія і військова техніка на Донбасі. Місія - щоб у підсумку ніхто ні на Заході, ні в Росії більше не розповідав про "сепаратистів", "ополчення" та інші казки. З легкою душею можна говорити про виконаної місії проекту, коли українська армія поверне собі контроль над усією українською територією. У тому числі і в Криму. Потім - суди і репарації. Цю ідіотську війну, розв'язану Росією, ми не пробачимо і не залишимо просто так. Росії доведеться за все заплатити. У спільноту залучені не тільки волонтери з усього світу, дуже багато на власному прикладі зіткнулися з російською аґресією, хтось втратив будинок, хтось сім'ю, хтось близьких і родичів. Для нас це війна не тільки за територію, а й за розум і душі людей.http://www.svoboda.org/content/article/27182957.html
"Росії доведеться за все заплатити"
Міжнародний трибунал над владою Росії - головна мета активістів, які шукають сліди російських військових на Донбасі

Групове СЕЛФІ російських військових (фото зроблено, за версією волонтерів, в полігоні в Ростовській області. Пізніше ці солдати були помічені в Краснодоні (Луганська область України)

Рік тому, в середині серпня 2014-го, в Україні вперше голосно заговорили про масове, а не точкову участь кадрових російських військових у збройних діях на Донбасі. До початку останнього літнього місяця територія самопроголошених республік в результаті успішних дій української армії стала стискатися як шагренева шкіра . Настав момент, коли стало здаватися - ще трохи, і опір "ДНР" та "ЛНР" буде остаточно зламано. Тим не менш, за порівняно короткий термін військам так званої "Новоросії" вдалося не тільки відбити частину втрачених територій, але захопити нові, наприклад, впритул підібратися до Маріуполя.
Рік тому, 10 серпня, на хвилі бойових успіхів Збройні сили України спробували взяти під контроль місто Іловайськ - це, мабуть, було останньою масштабною спробою армії піти в наступ. Через кілька тижнів ця спроба обернулася болючою поразкою для українських військових частин . На думку багатьох українських спостерігачів і військових, та й не тільки українських , успіхи сепаратистів були безпосередньо пов'язані з підкріпленням з боку Росії - як особовим складом, так і важкою артилерією, в першу чергу, установками реактивних систем залпового вогню і боєприпасами до них.
Левову частку свідоцтв присутності в Україні російських військових становлять дані, отримані розслідувачами-волонтерами із соціальних мереж. Як не дивно, за минулий рік бажання увічнити себе на тлі якої-небудь таблички з назвою українського населеного пункту або на танку з маркуванням, використовуваної сепаратистами, у російських військових не зменшилася. Мало того, у самих просунутих з'явилися модні "селф-палки", що дозволяють потрапити в кадр цілій групі товаришів по зброї.
Українські волонтери продовжують старанно збирати всі фотоґрафії та відео такого роду. Одна з ґруп, що займаються цією роботою, -"ІнформНапалм" (велике інтерв'ю з її учасником Антоном Павлушко Радіо Свобода публікувало в травні ). Втім, пошуком фотоґрафій в мережах OSINT-розвідка (open source intelligence, розвідка за відкритими джерелами) не обмежується. Учасники проекту збирають координати місцезнаходження техніки та дислокації противника, працюють з інсайдерами, збирають і передають інформацію силовим структурам, переводять її на англійську, німецьку та інші іноземні мови.
"ІнформНапалм" - це ґрупа однодумців, що живуть не тільки в Україні (включаючи території, підконтрольні сепаратистам), але і по всьому світу - від Грузії до Південної Африки. Ми попросили активістів проекту відповісти на кілька простих запитань.
1. Як і чому ви почали займатися OSINT-розвідкою?
2. Які з знайдених вами свідчень участі Росії в конфлікті запам'яталися найбільше?
3. Які висновки ви зробили для себе, займаючись цим проектом, - про російську армії, про її роль у війні?
4. Чи можуть дані, отримані за допомогою OSINT-розвідки, стати в майбутньому доказами в міжнародних судах та інстанціях, якщо предметом їх розгляду буде роль Росії у війні на сході України?
5. У чому ви бачите свою місію і коли проект можна буде закривати?

Іраклій Комахідзе, 35 років, Тбілісі, Грузія, офіцер запасу, 15 років віддав службі у збройних силах Грузії, нині - шеф-консультант з питань безпеки та охорони приватного підприємства:

1. OSINT-розслідування для мене це своєрідне захоплення і хобі.Головним імпульсом послужила російська аґресія проти України.Віроломне захоплення Криму навесні 2014 року і наступні події в Донбасі визначили моє бажання допомогти українцям розпізнати загрозу, з якою ми в Грузії зіткнулися в серпні 2008 року.

2. З проведених мною розслідувань запам'яталося багато чого, але найбільше враження залишили матеріали (в основному фотоґрафії, коментарі, статуси та інше) російських інтервентів з Донбасу, які особливо не приховують свою присутність в Україні. Як тільки ми показуємо широкій громадськості їхні обличчя, публікуємо фото та прізвища, даємо найменування військових частин, до яких вони приписані, то бравада сходить нанівець і вони спішно намагаються замітати сліди.Але з інтернету нічого не зникає безслідно, все, що одного разу було знайдено, резервується і зберігається. "Рукописи не горять".
3. Говорячи про роль російської армії на Донбасі, слід зазначити, що, якби не потужна підтримка з боку Росії (як озброєнням і технікою, так і окремими військовими підрозділами), то протистояння бойовиків з українськими реґулярними силами закінчилося б ще влітку 2014 року.Але, напевно, ще більш точним буде сказати, що ніяке протистояння не почалося б без руки Кремля.
4. OSINT-розвідка - це збір і аналіз інформації. Дані, підкріплені відповідними свідоцтвами, фото- та ВІДЕОФАКТІВ з прив'язкою до місцевості, копіями особистих документів російських військовослужбовців, геолокації і їх власними одкровеннями, безсумнівно, можуть служити доказами на майбутніх військових трибуналах проти Російської Федерації та окремих посадових осіб.Основна місія проекту - це протистояння російській аґресії шляхом виявлення і додання гласності інформації про присутність військовослужбовців РФ в Україні.
5. Я думаю, що закриття проекту "ІнформНапалм" можливе лише після того, як Росія візьме курс на мирне співіснування, відмовиться від імперських амбіцій і домагань до територіальної цілісності незалежних держав, зокрема до Грузії і України, а також припинить бути загрозою для всього цивілізованого світу.
Віталій, 42 роки, живе в одному з районів Луганської області, що знаходяться під контролем сепаратистів. До війни працював на шахті:
1. Крім того, що я можу бачити на власні очі приходять з Росії склади військової техніки, автомобільні та бронетанкові колони, проникаючі на територію України через неконтрольовані ділянки державного кордону, я можу порівнювати Уведення зі знайденими фотографіями в соціальних мережах на сторінках російських військовослужбовців. Як мені здалося, ніша OSINT (цю абревіатуру я дізнався вже від хлопців з команди) у українських силовиків дуже слабо розвинена, якщо розвинена взагалі. Я вирішив, що, поки перебуваю в окупації, можу допомогти своїй країні, хоча б інформаційно. У спільноті "ІнформНапалм" я знайшов підтримку, хлопці не тільки аналізують величезні потоки даних соціальних мереж, але і видають на-гора якісні факти, роблять велику кількість перекладів, створюють відео розслідувань - це ґрандіозна командна робота.

2. Ще влітку 2014 я особисто спостерігав йдуть безперервно щодня колони російської військової техніки. Мене шокувало, що тільки після фотоґрафій і відеозаписів цих колон українське керівництво визнало, що вони були. Це ще одна з причин займатися OSINT-розслідуваннями і оприлюдненням даних, щоб "верхи" не могли відкрутитися і зняти з себе відповідальність за бездіяльність, прикриваючись ширмою незнання.Відносно російських військових я вже не відчуваю жодних емоцій, для мене це дивні істоти, які руйнують, вбивають, а потім радісно роблять СЕЛФІ на руїнах.
3. Займаючись розслідуваннями, я зрозумів, що імперські інстинкти російського керівництва неможливо повернути назад. Якщо світ не зміниться в кращу сторону і не стане рішучіше, то армія РФ може з'явитися не тільки в Україні, але і в інших країнах Європи.
Одна з найвідоміших закордонних ґруп, що займається OSINT-розвідкою, Bellingcat, змогла обчислити по соціальних мережам шляхи доставки в Україну "Буків", з яких міг бути збитий "Боїнг" Малайзійських авіаліній, і навіть ймовірних водіїв тягачів, на яких колона "Буків" прибула в Ростовську область з Центральної Росії
4. Безумовно, так. Наприклад, мої дані про пересування колони російських "Буків" до українського кордону за 14 днів до знищення малайзійського "Боїнга" були отримані за допомогою розвідки профілю російського військовослужбовця строкової служби автомобільного батальйону в / ч 83466 147 АБМО РФ Дмітрія Зубова . Через три тижні після публікації ці дані використовували у своїх доповідях та зарубіжні експерти. Очевидно, що наша інформація враховувалася ними у своїх звітах.
5. Основна місія спільноти - це знайти і зберегти докази, проаналізувати дані і піднести їх в зрозумілому для читача ключі, оперативна інформація здатна змінити багато чого. Вона здатна спонукати до прийняття важливих рішень на високих політичних рівнях. Повне закриття проекту "ІнформНапалм", на мій погляд, можливо тільки після повного розпаду Російської Федерації на окремі і дружні утворення (держави). У тому вигляді, в якому РФ постає перед нами зараз, змін на краще очікувати не доводиться.

Вікторія, 30 років, Краматорськ. За професією - фахівець в сфері аудиту та бухгалтерського обліку:
1. Важливу роль у моєму рішенні зайнятися OSINT-розслідуваннями зіграла окупація мого міста в квітні-червні 2014 року. На моїх очах відбувалося захоплення орґанів влади, будівництво барикад, так званий "референдум" під дулом автоматів. Страх пересування по місту, боязнь сказати щось не те в людному місці, співпереживання і допомога нашим військовим в період окупації. Однак, вирішальною стала операція в Дебальцевому. Сотні убитих, СЕЛФІ "ополченців" на тлі згорілої техніки, знущання над полоненими. Мої знайомі підбирали і підвозили в Артемівськ військових, просто йдуть по дорозі. Знаючи підлість російської армії, як вони накривали блокпости з важкої артилерії в період перемир'я, я вирішила, що про їх участь у цій війні повинен знати весь світ. З метою привернення уваги інформаґентств до участі російських реґулярних військ у конфлікті на Донбасі звернулася до Іраклія Комахідзе. Першою було посилання на фото пошкоджених ракетних установок "Град" в Мурманську з написом "За дітей Донбасу" .
2. З побаченого найбільше мене шокували СЕЛФІ на тлі уламків "Боїнга", загиблих в аеропорту Донецька, "парад" полонених ... Цей список можна продовжувати до нескінченності. Здивувало, з якою легкістю військовослужбовці ЗС РФ йдуть вбивати своїх братів. І тут справа навіть не в наказі. Це якесь загальне божевілля. Їм вселили ідею всесвітньої змови проти Росії, розповіли про утиск російськомовних і "фашизмі" в Україні. Але ж такого тут ніколи не було. Я однаково можу розмовляти і українською, і російською, і ніхто мені ніколи не забороняв це робити, навіть коли я їздила на Західну Україну. Іноді здається, що деякі росіяни просто втратили людяність і здоровий глузд.
3. Саме спецназ РФ розробляв захоплення Краматорського міськвідділу.Весь світ облетіло це відео з фразою "За порєбрік!". До 13 квітня 2014 жителі Краматорська навіть не знали значення цього слова. Допомога з боку Росії йде не тільки у вигляді живої сили, а й у вигляді озброєння, потоки якого у своїх переговорах і листування терористи називають як "Північний вітер" або "Допомога Воєнторгу". Але всі ці танки, бронетранспортери треба заправляти, і тут трапляються колони бензовозів, що проїжджають через кордон. Без військової підтримки РФ влада України змогла б домовитися з жителями Донбасу і розгорнути все в мирне русло, але Росії не був потрібен мир, тому й розгорілася ця війна.

4. З повною упевненістю можу сказати, що можуть, так як OSINT-розслідування розкручують клубок фактів присутності збройних сил РФ на Донбасі. Починаючи від поїзда, на якому військовослужбовці їдуть в "відрядження", і закінчуючи їх безіменними могилами в безкраїх степах Донбасу. І це не просто "відпустку", або, як звикли називати свої альбоми з фотографіями з Донбасу самі військові, "відрядження". Це злочин, починаючи від незаконного перетинання державного кордону України і закінчуючи участю у складі терористичних формувань "ЛНР" і "ДНР". За кожний злочин їм рано чи пізно доведеться відповідати.

5. Хтось воює у лавах збройних сил України або Нацґвардії. Моєю же зброєю є інформація. Саме її донесення до широкої громадськості я вважаю основною місією проекту "ІнформНапалм". Нас читають не тільки в Україні, а й, завдяки перекладам, у багатьох країнах світу.Читачі отримують інформацію про факти агресії Росії в Україну і самі роблять висновки про визнання РФ стороною конфлікту. Не думаю, що проект "ІнформНапалм" буде закритий, просто він перейде в інше якісне русло. Сподіваюся на підтримку проекту з боку міжнародних орґанізацій, тому що на сьогоднішній день офіційні представники державних структур України роблять вигляд, що в нашій країні немає фахівців з OSINT, хоча наша робота доводить протилежне.

Антон Павлушко, 30 років, Німеччина, за фахом - програміст:
Антон Павлушко
1. OSINT-розслідуваннями я почав займатися відразу після розстрілів на Майдані. Став шукати російський слід, відразу звернув увагу на велику кількість військових та інформації про них в соціальних мережах. Потім зацікавився настроями серед українських силовиків під час кримської кризи. "Здивувався" тісній зв'язці "Самооборони Криму" з російськими військовими як колишніми, так і діючими. Паралельно почав дивитися, що за частини росіян беруть участь у блокуванні українських військових частин у Криму.
Сама рання фотоґрафія російського солдата в Донбасі датується 3 травня 2014 - це за кілька місяців до Іловайського котла
2. З самого початку здивувало, що російські солдати особливо навіть і не приховували того, що вони в Україні. Сама рання фотоґрафія російського солдата за моїми дослідженнями датується 3 травня 2014 - це за кілька місяців до Іловайського котла. Питання про "народному бунті", "громадянської війни" я зняв для себе з самого початку - занадто багато росіян і російських військових засвітилося в Україні в цьому конфлікті.
3. Висновок, який я для себе зробив, займаючись розслідуваннями у проекті "ІнформНапалм": без російської армії і спецслужб цієї війни не було б взагалі! Сама по собі російська армія на перевірку не така вже й грізна. Багато піару, але якщо зайти на профілі солдат простих мотострілкових частин - там навіть форма не скрізь нового зразка, старі каски і т.д., я вже не кажу про зброю і бойові машини. Всієї потужності вистачило на кілька добірних частин. Сила російської армії - продукт російського телебачення. Звичайно, вона сильна в порівнянні з українською, але в протистоянні з НАТО або США явно програє по всіх параметрах.
Рано чи пізно говорити почнуть самі російські силовики - хто вчасно оцінить ситуацію і перекинеться на Захід, хто просто буде обділений пільгами або славою
4. Не просто можуть, вони стануть предметом розгляду в майбутніх судах і трибуналах. Наші дані, свідчення місцевих жителів (а повірте, це величезне джерело майбутніх досліджень), випадково зроблені фотоґрафії, що випадково потрапив на відео російський танк або військовий - за все це доведеться відповідати. Ну і не будемо забувати, що рано чи пізно говорити почнуть самі російські силовики - хто вчасно оцінить ситуацію і перекинеться на Захід, хто просто буде обділений пільгами або славою. У цю путінську авантюру залучено дуже багато людей - приховувати довго не вийде. Завжди знайдуться свідки, які захочуть розповісти про злочини путінського режиму.
5. Основна місія - ідеолоґічна боротьба проти російської пропаґандистської машини. Кисельов і Russia Today можуть з захватом розповідати про "громадянську війну" в Україні, але нехай вони просто пояснять, що робить російська армія і військова техніка на Донбасі. Місія - щоб у підсумку ніхто ні на Заході, ні в Росії більше не розповідав про "сепаратистів", "ополчення" та інші казки. З легкою душею можна говорити про виконаної місії проекту, коли українська армія поверне собі контроль над усією українською територією. У тому числі і в Криму. Потім - суди і репарації. Цю ідіотську війну, розв'язану Росією, ми не пробачимо і не залишимо просто так. Росії доведеться за все заплатити. У спільноту залучені не тільки волонтери з усього світу, дуже багато на власному прикладі зіткнулися з російською аґресією, хтось втратив будинок, хтось сім'ю, хтось близьких і родичів. Для нас це війна не тільки за територію, а й за розум і душі людей.http://www.svoboda.org/content/article/27182957.html
"Росії доведеться за все заплатити"
Міжнародний трибунал над владою Росії - головна мета активістів, які шукають сліди російських військових на Донбасі

Групове СЕЛФІ російських військових (фото зроблено, за версією волонтерів, в полігоні в Ростовській області. Пізніше ці солдати були помічені в Краснодоні (Луганська область України)

Рік тому, в середині серпня 2014-го, в Україні вперше голосно заговорили про масове, а не точкову участь кадрових російських військових у збройних діях на Донбасі. До початку останнього літнього місяця територія самопроголошених республік в результаті успішних дій української армії стала стискатися як шагренева шкіра . Настав момент, коли стало здаватися - ще трохи, і опір "ДНР" та "ЛНР" буде остаточно зламано. Тим не менш, за порівняно короткий термін військам так званої "Новоросії" вдалося не тільки відбити частину втрачених територій, але захопити нові, наприклад, впритул підібратися до Маріуполя.
Рік тому, 10 серпня, на хвилі бойових успіхів Збройні сили України спробували взяти під контроль місто Іловайськ - це, мабуть, було останньою масштабною спробою армії піти в наступ. Через кілька тижнів ця спроба обернулася болючою поразкою для українських військових частин . На думку багатьох українських спостерігачів і військових, та й не тільки українських , успіхи сепаратистів були безпосередньо пов'язані з підкріпленням з боку Росії - як особовим складом, так і важкою артилерією, в першу чергу, установками реактивних систем залпового вогню і боєприпасами до них.
Левову частку свідоцтв присутності в Україні російських військових становлять дані, отримані розслідувачами-волонтерами із соціальних мереж. Як не дивно, за минулий рік бажання увічнити себе на тлі якої-небудь таблички з назвою українського населеного пункту або на танку з маркуванням, використовуваної сепаратистами, у російських військових не зменшилася. Мало того, у самих просунутих з'явилися модні "селф-палки", що дозволяють потрапити в кадр цілій групі товаришів по зброї.
Українські волонтери продовжують старанно збирати всі фотоґрафії та відео такого роду. Одна з ґруп, що займаються цією роботою, -"ІнформНапалм" (велике інтерв'ю з її учасником Антоном Павлушко Радіо Свобода публікувало в травні ). Втім, пошуком фотоґрафій в мережах OSINT-розвідка (open source intelligence, розвідка за відкритими джерелами) не обмежується. Учасники проекту збирають координати місцезнаходження техніки та дислокації противника, працюють з інсайдерами, збирають і передають інформацію силовим структурам, переводять її на англійську, німецьку та інші іноземні мови.
"ІнформНапалм" - це ґрупа однодумців, що живуть не тільки в Україні (включаючи території, підконтрольні сепаратистам), але і по всьому світу - від Грузії до Південної Африки. Ми попросили активістів проекту відповісти на кілька простих запитань.
1. Як і чому ви почали займатися OSINT-розвідкою?
2. Які з знайдених вами свідчень участі Росії в конфлікті запам'яталися найбільше?
3. Які висновки ви зробили для себе, займаючись цим проектом, - про російську армії, про її роль у війні?
4. Чи можуть дані, отримані за допомогою OSINT-розвідки, стати в майбутньому доказами в міжнародних судах та інстанціях, якщо предметом їх розгляду буде роль Росії у війні на сході України?
5. У чому ви бачите свою місію і коли проект можна буде закривати?

Іраклій Комахідзе, 35 років, Тбілісі, Грузія, офіцер запасу, 15 років віддав службі у збройних силах Грузії, нині - шеф-консультант з питань безпеки та охорони приватного підприємства:

1. OSINT-розслідування для мене це своєрідне захоплення і хобі.Головним імпульсом послужила російська аґресія проти України.Віроломне захоплення Криму навесні 2014 року і наступні події в Донбасі визначили моє бажання допомогти українцям розпізнати загрозу, з якою ми в Грузії зіткнулися в серпні 2008 року.

2. З проведених мною розслідувань запам'яталося багато чого, але найбільше враження залишили матеріали (в основному фотоґрафії, коментарі, статуси та інше) російських інтервентів з Донбасу, які особливо не приховують свою присутність в Україні. Як тільки ми показуємо широкій громадськості їхні обличчя, публікуємо фото та прізвища, даємо найменування військових частин, до яких вони приписані, то бравада сходить нанівець і вони спішно намагаються замітати сліди.Але з інтернету нічого не зникає безслідно, все, що одного разу було знайдено, резервується і зберігається. "Рукописи не горять".
3. Говорячи про роль російської армії на Донбасі, слід зазначити, що, якби не потужна підтримка з боку Росії (як озброєнням і технікою, так і окремими військовими підрозділами), то протистояння бойовиків з українськими реґулярними силами закінчилося б ще влітку 2014 року.Але, напевно, ще більш точним буде сказати, що ніяке протистояння не почалося б без руки Кремля.
4. OSINT-розвідка - це збір і аналіз інформації. Дані, підкріплені відповідними свідоцтвами, фото- та ВІДЕОФАКТІВ з прив'язкою до місцевості, копіями особистих документів російських військовослужбовців, геолокації і їх власними одкровеннями, безсумнівно, можуть служити доказами на майбутніх військових трибуналах проти Російської Федерації та окремих посадових осіб.Основна місія проекту - це протистояння російській аґресії шляхом виявлення і додання гласності інформації про присутність військовослужбовців РФ в Україні.
5. Я думаю, що закриття проекту "ІнформНапалм" можливе лише після того, як Росія візьме курс на мирне співіснування, відмовиться від імперських амбіцій і домагань до територіальної цілісності незалежних держав, зокрема до Грузії і України, а також припинить бути загрозою для всього цивілізованого світу.
Віталій, 42 роки, живе в одному з районів Луганської області, що знаходяться під контролем сепаратистів. До війни працював на шахті:
1. Крім того, що я можу бачити на власні очі приходять з Росії склади військової техніки, автомобільні та бронетанкові колони, проникаючі на територію України через неконтрольовані ділянки державного кордону, я можу порівнювати Уведення зі знайденими фотографіями в соціальних мережах на сторінках російських військовослужбовців. Як мені здалося, ніша OSINT (цю абревіатуру я дізнався вже від хлопців з команди) у українських силовиків дуже слабо розвинена, якщо розвинена взагалі. Я вирішив, що, поки перебуваю в окупації, можу допомогти своїй країні, хоча б інформаційно. У спільноті "ІнформНапалм" я знайшов підтримку, хлопці не тільки аналізують величезні потоки даних соціальних мереж, але і видають на-гора якісні факти, роблять велику кількість перекладів, створюють відео розслідувань - це ґрандіозна командна робота.

2. Ще влітку 2014 я особисто спостерігав йдуть безперервно щодня колони російської військової техніки. Мене шокувало, що тільки після фотоґрафій і відеозаписів цих колон українське керівництво визнало, що вони були. Це ще одна з причин займатися OSINT-розслідуваннями і оприлюдненням даних, щоб "верхи" не могли відкрутитися і зняти з себе відповідальність за бездіяльність, прикриваючись ширмою незнання.Відносно російських військових я вже не відчуваю жодних емоцій, для мене це дивні істоти, які руйнують, вбивають, а потім радісно роблять СЕЛФІ на руїнах.
3. Займаючись розслідуваннями, я зрозумів, що імперські інстинкти російського керівництва неможливо повернути назад. Якщо світ не зміниться в кращу сторону і не стане рішучіше, то армія РФ може з'явитися не тільки в Україні, але і в інших країнах Європи.
Одна з найвідоміших закордонних ґруп, що займається OSINT-розвідкою, Bellingcat, змогла обчислити по соціальних мережам шляхи доставки в Україну "Буків", з яких міг бути збитий "Боїнг" Малайзійських авіаліній, і навіть ймовірних водіїв тягачів, на яких колона "Буків" прибула в Ростовську область з Центральної Росії
4. Безумовно, так. Наприклад, мої дані про пересування колони російських "Буків" до українського кордону за 14 днів до знищення малайзійського "Боїнга" були отримані за допомогою розвідки профілю російського військовослужбовця строкової служби автомобільного батальйону в / ч 83466 147 АБМО РФ Дмітрія Зубова . Через три тижні після публікації ці дані використовували у своїх доповідях та зарубіжні експерти. Очевидно, що наша інформація враховувалася ними у своїх звітах.
5. Основна місія спільноти - це знайти і зберегти докази, проаналізувати дані і піднести їх в зрозумілому для читача ключі, оперативна інформація здатна змінити багато чого. Вона здатна спонукати до прийняття важливих рішень на високих політичних рівнях. Повне закриття проекту "ІнформНапалм", на мій погляд, можливо тільки після повного розпаду Російської Федерації на окремі і дружні утворення (держави). У тому вигляді, в якому РФ постає перед нами зараз, змін на краще очікувати не доводиться.

Вікторія, 30 років, Краматорськ. За професією - фахівець в сфері аудиту та бухгалтерського обліку:
1. Важливу роль у моєму рішенні зайнятися OSINT-розслідуваннями зіграла окупація мого міста в квітні-червні 2014 року. На моїх очах відбувалося захоплення орґанів влади, будівництво барикад, так званий "референдум" під дулом автоматів. Страх пересування по місту, боязнь сказати щось не те в людному місці, співпереживання і допомога нашим військовим в період окупації. Однак, вирішальною стала операція в Дебальцевому. Сотні убитих, СЕЛФІ "ополченців" на тлі згорілої техніки, знущання над полоненими. Мої знайомі підбирали і підвозили в Артемівськ військових, просто йдуть по дорозі. Знаючи підлість російської армії, як вони накривали блокпости з важкої артилерії в період перемир'я, я вирішила, що про їх участь у цій війні повинен знати весь світ. З метою привернення уваги інформаґентств до участі російських реґулярних військ у конфлікті на Донбасі звернулася до Іраклія Комахідзе. Першою було посилання на фото пошкоджених ракетних установок "Град" в Мурманську з написом "За дітей Донбасу" .
2. З побаченого найбільше мене шокували СЕЛФІ на тлі уламків "Боїнга", загиблих в аеропорту Донецька, "парад" полонених ... Цей список можна продовжувати до нескінченності. Здивувало, з якою легкістю військовослужбовці ЗС РФ йдуть вбивати своїх братів. І тут справа навіть не в наказі. Це якесь загальне божевілля. Їм вселили ідею всесвітньої змови проти Росії, розповіли про утиск російськомовних і "фашизмі" в Україні. Але ж такого тут ніколи не було. Я однаково можу розмовляти і українською, і російською, і ніхто мені ніколи не забороняв це робити, навіть коли я їздила на Західну Україну. Іноді здається, що деякі росіяни просто втратили людяність і здоровий глузд.
3. Саме спецназ РФ розробляв захоплення Краматорського міськвідділу.Весь світ облетіло це відео з фразою "За порєбрік!". До 13 квітня 2014 жителі Краматорська навіть не знали значення цього слова. Допомога з боку Росії йде не тільки у вигляді живої сили, а й у вигляді озброєння, потоки якого у своїх переговорах і листування терористи називають як "Північний вітер" або "Допомога Воєнторгу". Але всі ці танки, бронетранспортери треба заправляти, і тут трапляються колони бензовозів, що проїжджають через кордон. Без військової підтримки РФ влада України змогла б домовитися з жителями Донбасу і розгорнути все в мирне русло, але Росії не був потрібен мир, тому й розгорілася ця війна.

4. З повною упевненістю можу сказати, що можуть, так як OSINT-розслідування розкручують клубок фактів присутності збройних сил РФ на Донбасі. Починаючи від поїзда, на якому військовослужбовці їдуть в "відрядження", і закінчуючи їх безіменними могилами в безкраїх степах Донбасу. І це не просто "відпустку", або, як звикли називати свої альбоми з фотографіями з Донбасу самі військові, "відрядження". Це злочин, починаючи від незаконного перетинання державного кордону України і закінчуючи участю у складі терористичних формувань "ЛНР" і "ДНР". За кожний злочин їм рано чи пізно доведеться відповідати.

5. Хтось воює у лавах збройних сил України або Нацґвардії. Моєю же зброєю є інформація. Саме її донесення до широкої громадськості я вважаю основною місією проекту "ІнформНапалм". Нас читають не тільки в Україні, а й, завдяки перекладам, у багатьох країнах світу.Читачі отримують інформацію про факти агресії Росії в Україну і самі роблять висновки про визнання РФ стороною конфлікту. Не думаю, що проект "ІнформНапалм" буде закритий, просто він перейде в інше якісне русло. Сподіваюся на підтримку проекту з боку міжнародних орґанізацій, тому що на сьогоднішній день офіційні представники державних структур України роблять вигляд, що в нашій країні немає фахівців з OSINT, хоча наша робота доводить протилежне.

Антон Павлушко, 30 років, Німеччина, за фахом - програміст:
Антон Павлушко
1. OSINT-розслідуваннями я почав займатися відразу після розстрілів на Майдані. Став шукати російський слід, відразу звернув увагу на велику кількість військових та інформації про них в соціальних мережах. Потім зацікавився настроями серед українських силовиків під час кримської кризи. "Здивувався" тісній зв'язці "Самооборони Криму" з російськими військовими як колишніми, так і діючими. Паралельно почав дивитися, що за частини росіян беруть участь у блокуванні українських військових частин у Криму.
Сама рання фотоґрафія російського солдата в Донбасі датується 3 травня 2014 - це за кілька місяців до Іловайського котла
2. З самого початку здивувало, що російські солдати особливо навіть і не приховували того, що вони в Україні. Сама рання фотоґрафія російського солдата за моїми дослідженнями датується 3 травня 2014 - це за кілька місяців до Іловайського котла. Питання про "народному бунті", "громадянської війни" я зняв для себе з самого початку - занадто багато росіян і російських військових засвітилося в Україні в цьому конфлікті.
3. Висновок, який я для себе зробив, займаючись розслідуваннями у проекті "ІнформНапалм": без російської армії і спецслужб цієї війни не було б взагалі! Сама по собі російська армія на перевірку не така вже й грізна. Багато піару, але якщо зайти на профілі солдат простих мотострілкових частин - там навіть форма не скрізь нового зразка, старі каски і т.д., я вже не кажу про зброю і бойові машини. Всієї потужності вистачило на кілька добірних частин. Сила російської армії - продукт російського телебачення. Звичайно, вона сильна в порівнянні з українською, але в протистоянні з НАТО або США явно програє по всіх параметрах.
Рано чи пізно говорити почнуть самі російські силовики - хто вчасно оцінить ситуацію і перекинеться на Захід, хто просто буде обділений пільгами або славою
4. Не просто можуть, вони стануть предметом розгляду в майбутніх судах і трибуналах. Наші дані, свідчення місцевих жителів (а повірте, це величезне джерело майбутніх досліджень), випадково зроблені фотоґрафії, що випадково потрапив на відео російський танк або військовий - за все це доведеться відповідати. Ну і не будемо забувати, що рано чи пізно говорити почнуть самі російські силовики - хто вчасно оцінить ситуацію і перекинеться на Захід, хто просто буде обділений пільгами або славою. У цю путінську авантюру залучено дуже багато людей - приховувати довго не вийде. Завжди знайдуться свідки, які захочуть розповісти про злочини путінського режиму.
5. Основна місія - ідеолоґічна боротьба проти російської пропаґандистської машини. Кисельов і Russia Today можуть з захватом розповідати про "громадянську війну" в Україні, але нехай вони просто пояснять, що робить російська армія і військова техніка на Донбасі. Місія - щоб у підсумку ніхто ні на Заході, ні в Росії більше не розповідав про "сепаратистів", "ополчення" та інші казки. З легкою душею можна говорити про виконаної місії проекту, коли українська армія поверне собі контроль над усією українською територією. У тому числі і в Криму. Потім - суди і репарації. Цю ідіотську війну, розв'язану Росією, ми не пробачимо і не залишимо просто так. Росії доведеться за все заплатити. У спільноту залучені не тільки волонтери з усього світу, дуже багато на власному прикладі зіткнулися з російською аґресією, хтось втратив будинок, хтось сім'ю, хтось близьких і родичів. Для нас це війна не тільки за територію, а й за розум і душі людей.http://www.svoboda.org/content/article/27182957.html